Kuchnia indyjska – Bollywood

Bollywood – potoczna nazwa indyjskiego kina pochodząca z połączenia słów Bombaj i Hollywood. Mnóstwo kolorów, miłość, dramat, akcja… Chwila, chwila, miało być o kuchni.

Kuchnia indyjska bardzo mocno odzwierciedla Bollywood, mnóstwo kolorów, istna eksplozja smaków, egzotyczne przyprawy. Co ciekawe kuchnia indyjska jest wręcz przepełniona tradycją, szczególnie tą religijną. Różne wyznania narzucają wierzącym stosowanie się do pewnych zasad. Jedni nie jedzą wołowiny, drudzy wieprzowiny, jeszcze następni są wegetarianami. Jednak gwarantujemy, że w kuchni indyjskiej każdy znajdzie coś dla siebie.

Kuchnię indyjską możemy podzielić na dwa regiony – kuchnię północnoindyjską i południowoindyjską. Na południu, z uwagi na sakralizację krów, króluje wegetarianizm, ryż i curry. Z kolei na północy ze względu na wpływ islamu, na gastronomicznym tronie zasiada kurczak, a same dania są nieco mniej ostre i przyprawione.

Na warsztatach przygotujemy:

  • Samosy z farszem warzywnym,
  • Murgh Makhani,
  • Jalebi.

Zapraszamy wszystkich amatorów dobrej kuchni, zarówno początkujących kuchcików, jak i tych bardziej zaawansowanych.

Gwarantujemy nie tylko wspaniałą atmosferę, ale także świetną zabawę!

Data

Lip 05 2020

Czas

13 h 30 min - 17 h 30 min

Koszt

150.00PLN

Lokalizacja

Kultura Pichcenia
Zielińska 2/11, 31-227 Kraków, Poland
Tomasz Borecki

Organizator

Tomasz Borecki
QR Code
Close Menu
×
×

Koszyk