


Kuchnia staropolska
Kuchnia staropolska – kształtowana wraz z biegiem historii, a jej smaki modyfikowane tradycją wielu regionów. Smaki kuchni polskiej są odważne, wyraziste i wyjątkowe, można dostrzec wpływ kuchni niemieckiej, ruskiej czy żydowskiej. Wielki wpływ na kształtowanie polskiej kuchni miał okres zaborów. Na polskich stołach królowały kasze, chleby żytnie, kapusta i groch. Popularne w dzisiejszych czasach mięsa ( a w szczególności perliczki i przepiórki) były niegdyś rarytasem, które gościły szlacheckie stoły. Z biegiem czasu kasze zastapiły ziemniaki, a mięso stało się dostępne dla wszystkich. Podczas warsztatów kuchni staropolskiej odtworzymy dania wyjątkowe i niezwykle cenne dla polskiej kultury.
Na warsztatach przygotujemy:
- Babka ziemniaczana mazurska, tzw. Bugaj
- Przepiórki po staropolsku
- Krem szodonowy – staropolski deser na bazie żółtek i wina
Gwarantujemy nie tylko wspaniałą atmosferę, ale także świetną zabawę!
Wydarzenia dostępne na naszym Facebooku.
Więcej warsztatów znaleźć można w naszym kalendarzu.


