Kuchnia staropolska

Kuchnia staropolska – kształtowana wraz z biegiem historii, a  jej smaki modyfikowane tradycją wielu regionów. Smaki kuchni polskiej są odważne, wyraziste i wyjątkowe, można dostrzec wpływ kuchni  niemieckiej, ruskiej czy żydowskiej. Wielki wpływ na kształtowanie polskiej kuchni miał okres zaborów. Na polskich stołach królowały kasze, chleby żytnie, kapusta i groch. Popularne w dzisiejszych czasach mięsa ( a w szczególności perliczki i przepiórki) były niegdyś rarytasem, które gościły szlacheckie stoły. Z biegiem czasu kasze zastapiły ziemniaki, a mięso stało się dostępne dla wszystkich. Podczas warsztatów kuchni staropolskiej odtworzymy dania wyjątkowe i niezwykle cenne dla polskiej kultury.

Na warsztatach przygotujemy: 

  • Babka ziemniaczana mazurska, tzw. Bugaj
  • Przepiórki po staropolsku
  • Krem szodonowy – staropolski deser na bazie żółtek i wina
Zapraszamy wszystkich – zarówno początkujących kuchcików, jak i tych bardziej zaawansowanych.

Gwarantujemy nie tylko wspaniałą atmosferę, ale także świetną zabawę!

Wydarzenia dostępne na naszym Facebooku.
Więcej warsztatów znaleźć można w naszym kalendarzu.

  • 00

    dni

  • 00

    godzin

  • 00

    minut

  • 00

    sekund

Rezerwuj wydarzenie

Kuchnia staropolska (06.03.2021)

Udział w warsztacie kulinarnym: Kuchnia staropolska (06.03.2021)

Dostępne Bilety: 10
Bilety Kuchnia staropolska (06.03.2021) zostały wyprzedane. Możesz spróbować wybrać inny bilet.

Data

Mar 06 2021

Czas

15 h 00 min - 19 h 00 min

Koszt

160.00PLN

Lokalizacja

Kultura Pichcenia
Zielińska 2/11, 31-227 Kraków, Poland
Tomasz Borecki

Organizator

Tomasz Borecki
REJESTRACJA
QR Code
Close Menu
×
×

Koszyk